Miturile despre mancare exista cam de pe vremea cand oamenii au constientizat ceea ce mananca. E drept ca au fost promovate cu succes de vecine si alte fiinte mereu preocupate de sanatatea celorlalti.
Asa s-a ajuns la dictoane de genul "bananele ingrasa" sau "margarina e mai buna ca untul", lista putand continua oricat. Parade le-a adunat pe cele mai comune dintre ele, desfiintandu-le.
E mai bine sa mananci de 6 ori pe zi cate putin decat sa stai la masa de doar 3 ori Incorect! Atata vreme cat alegerile tale in materie de alimente pentru intreaga zi sunt sanatoase si nu prea bogate din punct de vedere caloric, iti poti adapta mesele asa cum doresti.
In realitate, majoritatea covarsitoare a oamenilor prefera o masa mai cuprinzatoare si un numar mai mic de mese pe zi, de cele mai multe ori din cauza programului. Nu e nicio problema daca te numeri printre acestia, atat timp cat iti tii numarul caloriilor sub control si nu stai mai mult de 4 - 5 ore fara sa mananci.
Altfel, risti ca nivelul zaharului din sange sa scada pana la cote periculoase, iar tu nu vei avea parte de energie pentru desfasurarea activitatilor, vor aparea durerile de cap si vei fi tentat sa mananci peste masura cand ti se ofera ocazia. Gustarile sunt o solutie, cu conditia sa fie vorba despre fructe, iaurt fara grasimi sau chiar morcovi.
Fructele si legumele proaspete sunt mai nutritive decat cele congelate
Fals! Se poate chiar sa ai parte de mai multi nutrienti din cele inghetate decat din cele proaspete, asa cum se poate ca legumele la borcan sa fie mai bune decat cele proaspete. Si asta pentru ca legumele si fructele "proaspete" pe care le-ai cumparat de la magazinul din colt pot fi tinute mult pana ajung la tine.
Dupa ce sunt culese, pot trece cateva zile pana cand sunt sortate, ambalate si apoi transportate. In tot acest timp, fluctuatiile de lumina si temperatura pot lipsi fructele si legumele de nutrienti importanti, precum Vitamina C si folatii.
Cafeaua decafeinizata nu are cafeina
Gresit! Mai multe studii au aratat ca diferitele tipuri de cafea asa-zisa fara cafeina contin in realitate cafeina, chiar daca putina, putand face rau celor cu o astfel de sensibilitate. Daca planuiesti sa te culci devreme sau suferi de insomnie, uita de cafea, chiar si decafeinizata, si bea o ceasca de ceai fara cafeina.
Margarina e mai buna decat untul
Deloc! Untul contine grasimi saturate care, consumate in exces, pot ridica valorile colesterolului rau si mari riscul de boli de inima. Tocmai de aceea, multi aleg margarina in defavoarea untului.
Problema e insa ca margarina contine grasimi de tip trans, care cresc nivelul colesterolului rau si il micsoreaza pe cel bun.
Bananele ingrasa
Gresit! O banana de marime medie are doar 105 calorii - ar trebui sa mananci in jur de 5 pentru a ajunge la cumulul de calorii al unei felii generoase de pizza. In plus, bananele sunt o sursa buna de fibra, magneziu si potasiu, toate avand capacitatea de a tine sub control tensiunea arteriala.
Tot bananele sunt si o buna sursa de Vitamina B6, care intareste sistemul imunitar. Iar avantajul e ca sunt "portionate" natural, usor de transportat si nu trebuie depozitate la frigider.
Prin gatire, legumele isi pierd vitaminele
In niciun caz! In realitate, prin gatire se creste capacitatea organismului de a absorbi nutrientii, cel putin in cazul unora dintre legume. De exemplu, fitonutrientul licopen, care lupta cu cancerul, devine mai puternic cand rosiile sunt gatite sau transformate in sos.
Totusi, legumele nu trebuie rasfierte, timpul de preparare trebuind sa fie mentinut la minimum.
luni, 28 iunie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu