Refluxul gastro-esofagian este foarte frecvent in radul populatiei, manifestandu-se de la simptome usoare ca regurgitatii dupa mese, pana la simptome mai deranjante, ca arsurile sau durerile in “capul pieptului” sau chiar formarea unor leziuni la nivelul esofagului (esofagita).
Care sunt cauzele care favorizeaza arsurile la stomac?
Stresul influenteaza mult secretiile sucurilor digestive, crescand aciditatea dar si motilitatea intestinala. Astfel la stres apar arsuri la stomac datorita cresterii aciditatii, diaree prin cresterea motilitatii intestinale, crampe abdominale, dureri de burta etc.
Alimentatia, dupa cum vom arata mai jos, influenetaza mult echilibrul functiilor digestive. Pastrarea unei diete sanatoase poate asigura disparitia arsurilor la stomac daca acestea ascund o cauza usoara ca relfuxul gastro-esofagian, ci nu un ulcer de exemplu.
Fumatul si alcoolul afecteaza mult digestia si chiar pot produce atrofii ale mucoasei esofagiene. Sarcina poate reprezenta de asemenea un motiv de aparitie a arsurilor gastrice, mai ales in al treilea trimestru.
Unele medicamente pot avea printre efectele lor cresterea aciditatii gastrice, de aceea medicul ar trebuie sa le recomande alaturi de un protector gastric.
Masuri alimentare pentru a scapa de arsurile la stomac
Marimea portiei
Portiile copioase nu fac decat sa incarce stomacul foarte mult si sa favorizeze refluxul gastro-esofagian si regurgitatiile. Se recomanda sa nu mancati pana va ridicati satuli de la masa si cu senzatia ca abia va puteti misca.
Condimentele
Pentru a evita refluxul gastro-esofagian, medicii recomanda sa condimentati moderat mancarurile, fara a exagera. Cele mai bune condimente sunt cele vegetale crude sau uscate, evitand pe cat posibil picantul, acrul sau saratul excesiv.
Alimentele acide
Alimentele acide ca lactatele fermentate, rosiile, otetul, unele branzeturi acre nu sunt recomandate pentru cei care simt arsuri in capul pieptului.
Mancarurile picante
Daca aveti preferinte pentru preparatele picante si totusi simtiti arsuri la stomac, atunci este cazul sa reduceti condimentele picante fiindca acestea sunt puternic iritative atat pentur mucoasa stomacului, cat si pentru cea a intestinelor.
Cafeaua si ciocolata
Cafeaua si ciocolata contin cafeina care este iritanta atat pentru mucoasa gastrica, provocand crampe, dureri si/sau arsuri, cat si pentru mucoasa intestinala, avand chiar efect laxativ.
Alimnetele grase
Acestea ingreuneaza foarte mult digestia si raman in stomac si in intestine mai mult timp pana sunt digerate, favorizand actiunea sucurilor gastrice si intestinale asupra mucoaselor locale care in timp devin iritate.
Sucurile acidulate si alcoolul
Sucurile, chiar si cele neacidulate, precum si alcoolul prezinta actiune iritanta asupra tubului digestiv, iar bauturile acidulate cresc si mai mult predispozitia spre reflux gastroesofagian.
vineri, 28 mai 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu