Mancatul este o necesitate biologica. Mancam atunci cand ne este foame, cand suntem lipsiti de energie si organismul cere acest lucru. Multe persoane isi impun insa sa manance fie mai putin, fie mai mult, iar acest lucru creaza dependenta de mancare.
Cu cat ne interzicem mai mult sa consumam alimentele preferate, cu atat pofta va fi mai mare, iar daca ne vom obisnui sa consumam mai mult de trei mese pe zi, va fi foarte greu sa ne oprim din mancat.
Potrivit nutritionistilor americani, unele alimente, precum dulciurile sau grasimile, pot actiona ca un drog si astfel apare dependenta. Fast-food-urile in general au acest efect, dar si dulciurile in exces. Ai observat ca daca un timp indelungat consumi la pranz numai alimente de tip fast food iti este foarte greu sa renunti la acest tip de alimentatie.
Pot aparea trei tipuri de afectiuni, care au la baza dependenta de mancare: bulimia nervoasa, anorexia si pofta exagerata de mancare.
Bulimia nervoasa este o dereglare psihologica ce se manifesta prin pofta excesiva de mancare. Cei mai multi bulimici mananca foarte mult chiar dupa ce s-au ridicat de la masa pentru ca nu se simt satisfacuti. Este o dereglare nervoasa caracterizata prin probleme stomacale, dentare, dependenta de laxative si salivatie in exces.
Anorexia este o afectiune caracterizata prin frica permanenta de a lua in greutate. Este un diagnostic psihiatric, descris precum o dereglare alimentara, iar persoanele care sufera de aceasta afectiune sunt foarte slabe si au o imagine distorsionata a fizicului lor.
Anorexicii se infometeaza, isi controleaza in permanenta greutatea corporala, abuzeaza adesea de laxative si medicamente care le reduc pofta de mancare. Tocmai de aceea apar problemele stomacale, caderi excesive ale parului, balonari frecvente, transpiratia abundenta si ingalbenirea palmelor.
Pofta exagerata de mancare este o afectiune cu un impact fizic si mental foarte puternic. Peste 60% dintre cei care au pofta exagerata de mancare sunt obezi, iar netratata, aceasta afectiune poate degenera in diabet, boli cardiovasculare, datorate valorii ridicate a colesterolului si chiar depresii.
Afectiunea este mai frecventa in randul femeilor si se manifesta prin perioade alternative de pofta exagerata de mancare si depresie si sentiment de vinovatie pentru cat de mult consuma.
Tratamentul oricarei afectiuni care are la baza dependenta de mancare include vizita la medic, pentru a controla starea generala de sanatate, la nutritionist, pentru a sti care este dieta potrivita si la un psiholog, fiind dereglari mentale.
Astfel, daca ai vreun sentiment de vina dupa ce mananci foarte mult sau daca observi ca mesele tale sunt foarte bogate atunci cand esti stresat sau mananci cel mai mult dupa ce te-ai ridicat de la masa ori ascunzi mancare pentru a o consuma doar tu, la orice ora, poate ca este timpul sa iti faci programare la medic.
marți, 16 martie 2010
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
offf, mancarea creeaza dependenta mai mare decat cafeaua si tigarile. si va spun si de ce: m-am lasat de tigari, dar nu ma pot lasa de mancare:(
RăspundețiȘtergere